Új hitelezési magatartás

 2010.02.23. 20:57

Új hitelezési magatartás

 

Az idén már felbukkantak az akciós ajánlatok és a forintkamatszint is érzékelhetően csökkent. Utóbbit persze bőven indokolja a jegybank sorozatos kamatcsökkentése, de ez régebben kevésbé hatott a bankokra.

Január elsejétől már hatályba lépett a lakosságnak hitelt nyújtó pénzügyi szervezetek ügyfelekkel szembeni tisztességes magatartásáról szóló magatartási kódex.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által közzétett adatok szerint ehhez az önszabályozáshoz az idén - tehát már az érvényességi időszak alatt - három takarékszövetkezet, 13 pénzügyi vállalkozás és egy meglehetősen ismeretlen bank csatlakozott.
A "szégyenlistán" (a PSZÁF közzétette azon intézmények nevét is, amelyek lakossági hitelezéssel, illetve pénzügyi lízinggel foglalkoznak ugyan, de nem fogadták el magukra nézve kötelezőnek a szabályozást) 55 intézmény szerepel.

A
hitelezhetőségi limittel kapcsolatos előírásokat viszont csak júniustól kell alkalmazni. Az új rendelet értelmében a hitelezőknek a saját belső szabályzatukban kell rögzíteniük, hogy kiknek, milyen feltételekkel nyújtanak hitelt, mit vesznek figyelembe jövedelemként, illetve milyen igazolások, nyilatkozatok meglétét teszik kötelezővé a hitelfelvételhez.

A belső szabályzatban rögzített feltételek és a hitelképességi vizsgálat alapján alakul ki az egyes személyek úgynevezett hitelezhetőségi limitje. A bankok csak olyan hitelt adhatnak, amelynek a
törlesztő részlete ezt az összeget nem haladja meg.

A bankok többsége azt állítja, hogy az új szabályok a jelenlegi gyakorlatukhoz képest nem igazán hoznak jelentős változást, de ezt a hitelközvetítők vitatják. Mindenesetre most a hitelintézetek igyekeznek felkészülni az új feltételek alkalmazására.

A kódex hatásának tudható be, hogy a piacon már több, irányadó mutatóhoz kötött kamatozású hiteltermék is megjelent. Az idén egyébként - legalábbis a lakáshiteleknél - már felbukkantak az akciós ajánlatok és a forintkamatszint is érzékelhetően csökkent. Utóbbit persze bőven indokolja a jegybank sorozatos kamatcsökkentése, de ez régebben kevésbé hatott a bankokra.

További  hitelezési információkért látogasson el  a honlapunkra a Navigator Credit.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://nyugdij-elotakarekossag.blog.hu/api/trackback/id/tr581785122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vinszent 2010.05.06. 16:06:14

magatartási kódex: helyes, kell
süti beállítások módosítása