Jaj a nyugdíjasoknak!

 2010.02.23. 20:55

Jaj a nyugdíjasoknak!

Az Európai Parlament egyik speciális - a válság hatásait vizsgáló - bizottsága elé került tanulmány szerint komoly problémák előtt állnak egyes tagországok, hiszen a válság káros hatásai egy évtizeden belül megszűnhetnek, azonban a demográfiai változásokra nincs általános gyógyír. Az alapvető probléma a járulékfizetők és a nyugdíjas ellátásban részesülők közötti egyensúly felborulása, nevezetesen egyre kevesebb aktívnak kell majd egyre több nyugdíjast eltartania. Pontosan ezért, azoknak az országoknak, akik még nem tették meg a szükséges lépéseket, gyorsan kell cselekedniük, hiszen különben az állami nyugdíjpillér fenntarthatatlanná válik.  

Mi nem ezek az országok közé tartozunk rövid távon természetesen hiszen a 13. havi nyugdíj eltörlésével, az alacsonyabb nyugdíjemeléssel és korhatáremeléssel egy időre rendeződött az állami pillér, azonban ez még nem jelenti azt, hogy ne kellene változtatni a rendszeren.

Az országok többségében a társadalom öregedése nagy terhet ró a fiatalabb generációk vállára. A tanulmány megerősíti, hogy a pénzpiacok voltak a fő bajok okozói a legújabb kori válságban, azonban még mindig ez az egyetlen terület, ahol hatásosan lehet kezelni a demográfiai változások keltette feszültségeket.
A szerzők fontosnak tartották kijelenteni, hogy a válság káros hatásai egy évtizeden belül megszűnhetnek, miközben a társadalom öregedése egy évszázados kihívás. Pontosan ezért sokkal nagyobb károkat tud okozni egy nemzetgazdaságnak a demográfia, mint bármelyik buborék miatt kialakuló válság. Az időzített bomba hatástalanítását pedig veszélyezteti a sok tagállamban felfedezhető tudatlanság, kétkedés, és politikai megalkuvás a témát illetően.

A tanulmány megállapításai alapvetően nem jelenthetnek újdonságot, hiszen azt már korábban is tudtuk, hogy drasztikus változások mennek végbe a társadalomban, az egyre csökkenő születésszám és növekvő várható élettartam miatt az aktívak és a
nyugdíjasok közötti rés tágulni fog.
Az időskori függőségi ráta (az idősek aránya a felosztó-kirovó rendszert fenntartó aktívakhoz képest) például a következő évtizedekben a svéd 51 százalékos szintről Lengyelországban és Szlovákiában 200 százalékra fog emelkedni. Utóbbi azt jelenti, hogy minden járulékfizetőre átlagosan nem fél, hanem két nyugdíjas fog jutni.

A végkövetkeztetése a tanulmánynak az, hogy alapvetően a felosztó-kirovó rendszer a járulékfizetők és nyugellátásban részesülők elválása miatt belátható időn belül fenntarthatatlanná válik, amennyiben nem teszik meg a szükséges intézkedéseket a politikusok.
Amennyiben további kérdése lenne a témában, hogy legyen, nyugdíja keresse fel honlapunkat a
nyugdíj- előtakarékosság.hu.

A bejegyzés trackback címe:

https://nyugdij-elotakarekossag.blog.hu/api/trackback/id/tr641785115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása